5 tips voor een succesvolle online nieuwsbrief

Om resultaat uit een online nieuwsbrief te realiseren, is de inzet van de juiste content voor de juiste doelgroep noodzakelijk. Klinkt heel logisch toch? In de praktijk blijken vele organisaties hiermee toch te worstelen. Een aantal tips om meer rendement te halen uit je nieuwsbrief.

1: Meerdere stakeholders? Pas de content aan!

Veel organisaties sturen één nieuwsbrief naar alle relaties. Verschillende stakeholders met allemaal hun eigen problematiek, werkwijze en oplossingen waar ze naar op zoek zijn. Oplossingen die jij kunt aandragen als je ze laat zien dat je op de hoogte bent van de zaken die zij belangrijk vinden. Dit vraagt om hele gerichte content. Hoe gerichter je met content te werk gaat, hoe beter.

contentmarketing - GRAZImedia.com

Detailniveau
Werk jij voor meerdere doelgroepen? Pas dan je nieuwsbrief per doelgroep op detailniveau aan. Betekent dit dat je per doelgroep telkens een compleet nieuwe nieuwsbrief moet versturen? Nee. Soms zal je een nieuw artikel moeten schrijven en soms volstaat een kleine aanpassing in een bestaand artikel. Het gaat erom dat jouw relaties het gevoel krijgen dat jij exact weet wat er bij hen speelt. Door herkenbare situaties te benoemen, creëer je binding met jouw organisatie of project. Wil je weten hoe jij dit het beste kunt inrichten voor jouw organisatie? Laat het ons dan even weten, we denken graag met je mee.

2: Schrijf een aansprekende kop

Een inkoppertje zou je denken. We nemen even een voorbeeld uit onze eigen branche. Of we versturen een nieuwsbrief met de kop ‘Nieuwsbrief GRAZI september 2017’ of we gaan voor ‘5 tips voor een succesvolle inwonerparticipatie’. Welke zou onze doelgroep (in dit geval een communicatieafdeling of manager van een gemeente) het meeste aanspreken? Juist, de laatste.

3: Hou je aan de regels

Hoe irritant is het om een nieuwsbrief te ontvangen waar je niet om hebt gevraagd? Heel irritant! Hou je daarom aan de regels. Het is wettelijk vastgelegd dat relaties expliciet toestemming moeten geven voor het ontvangen van een nieuwsbrief. Dit artikel van ICT Recht geeft meer informatie over wat wel en niet mag.

4: Check je nieuwsbrief mobiel

Veel mensen lezen e-mailberichten op hun mobiele telefoon. Check daarom altijd de mobiele weergave van jouw nieuwsbrief. Op een desktop of laptop komt de lay-out anders over dan op een mobiel. Komt de indeling en het design goed over? Check dit voordat je de nieuwsbrief verzendt.

5: Gebruik een persoonlijke e-mailaccount

Verstuur de nieuwsbrief vanuit een persoonlijke e-mailaccount. Onderzoeken hebben uitgewezen dat nieuwsbrieven die worden verstuurd vanuit een persoonlijke account beter worden gelezen dan de nieuwsbrieven die vanuit de infobox worden verstuurd. Verzenden vanuit een persoonlijk account maakt het persoonlijker. Je kunt ook afwisselen met je collega’s, zodat iedereen nieuws deelt over zijn of haar vakgebied. Een klein fotootje in de afsluiter maakt het geheel af.

Meer weten?
Of wil je een keer sparren over jouw nieuwsbrief? Laat het mij weten. Ik help je graag! Bel dan naar 010-800 53 26 of stuur een e-mail naar patricia@grazi-overheidsstrategie.nl.

 

workshop bloggen op maat