Groene Verhalen op congres Winst door Duurzaam­heid

Duurzaamheid is ‘serious business’ geworden, bleek tijdens het congres Winst door Duurzaamheid dat maandag werd gehouden op Breda International Airport. En dat is maar goed ook. De GRAZI’s waren erbij!

Congres Winst door Duurzaamheid

Het congres werd georganiseerd door de gemeenten Bergen op Zoom, Breda en Roosendaal, in samenwerking met de provincie Noord-Brabant en de VNO-NCW Brabant Zeeland. Ook deze tweede editie werd gepresenteerd door Jort Kelder. ‘Zijn jullie het afgelopen jaar al duurzamer gaan leven?’, vroeg hij de aanwezigen.

Circulaire economie

De eerste spreker was oud-premier Jan Peter Balkenende, nu onder meer senior advisor bij Ernst & Young en voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC). ‘Je ziet wereldwijd dat klimaatdoelen aanspreken. De circulaire economie, waarin we materialen hergebruiken en spullen repareren of delen, wordt steeds gewoner’, vertelde hij.

GRAZImedia.com Congres Winst door Duurzaamheid 2

Inclusief denken

Maatregelen die goed zijn voor het milieu, zijn ook goed voor het bedrijfsresultaat. Zo gaf Balkenende als voorbeeld hoe Heineken bespaarde door meer lokaal graan te gebruiken. ‘Dat scheelde flink in de transportkosten, maar het levert ook milieuwinst op.’

GRAZImedia.com Congres Winst door Duurzaamheid
GRAZI’s Anouk en Patricia

Samenwerken

‘Maar we moeten wel samenwerken’, benadrukte Balkenende. ‘Bedrijven moeten inclusief denken, zich verbinden met anderen. Je ziet nu al dat jongeren anders aan kijken tegen autobezit, en meer gewend zijn aan een deelauto.’

Uitreiking Groene Pluim

Drie bedrijven in de regio kregen een Groene Pluim uitgereikt. Holonite, producent van composietstenen gevel- en bouwelementen, werd in het zonnetje gezet vanwege de duurzame productie en de vele milieubesparingen die het bedrijf doorvoerde. Zo voorziet een bedrijfspand bijna geheel in de eigen energiebehoefte dankzij 1400 zonnepanelen op het dak. Ook werkt Holonite aan arbeidsparticipatie van migranten door hen taalonderwijs aan te bieden.

GRAZImedia.com Congres Winst door Duurzaamheid 1

Van Oers en Perfetti Van Melle

Van Oers kreeg een Groene Pluim voor de duurzame manier waarop het bedrijf spruiten en boontjes produceert, niet alleen in Nederland, maar ook in Marokko en Senegal. Daar wordt het watergebruik goed gereguleerd. Lof was er eveneens voor het goede personeelsbeleid van Perfetti Van Melle. Sociale innovatie, zoals eerlijk werk, is namelijk ook een klimaatdoel. Bovendien heeft de snoepfabrikant al sinds 1986 zonnepanelen op het dak.

Groene verhalen op de bedrijvenmarkt

GRAZI presenteerde het initiatief Groene verhalen op de bedrijvenmarkt. Dit initiatief is ontstaan vanuit de idealistische overtuiging dat een leef-, school- en bedrijfsomgeving waardevoller wordt door het toepassen van storytelling op groene daken en groene speelgelegenheden.

Groene verhalen GRAZImedia.com - storytelling

Storytelling en groene daken

Patricia Borghouts, eigenaresse van GRAZI: ‘Dit idee is al een tijd geleden ontstaan. Inmiddels is Groene verhalen in oprichting’, vertelt ze enthousiast. ‘Met één landelijke partij maken we al concrete plannen om een groen dak en een groene speelgelegenheid te laten ontwikkelen in samenwerking met onze netwerkpartners. Natuurlijk gaan we hierop ook storytelling toepassen. Juist daarmee kunnen we nog meer het verschil gaan maken!’

Groene daken

‘Vaak gaat het alleen maar over zonnepanelen op het dak’, vertelt ze. ’Maar met een groendak heb je veel meer rendement van die zonnepanelen. Het ziet er ook nog mooi uit, maakt een omgeving en gebouwen waardevoller, het vermindert hittestress en nog veel meer.’

 

GRAZImedia.com - Congres Winst door Duurzaamheid