Het nieuwe algoritme van Facebook: 5 tips voor jouw bedrijfspagina

De voorbereidingen van het nieuwe beleid waren al langer merkbaar, maar de kogel is nu officieel door de kerk: het algoritme van Facebook verandert. In dit blog leg ik je uit wat er zoal verandert en geef ik een aantal tips hoe je als organisatie hiermee om kunt gaan.

Het nieuwe algoritme

‘We built Facebook to help people stay connected and bring us closer together with the people that matter to us’, aldus Mark Zuckerberg. Op de hoogte blijven van wat er zoal speelt in de levens van familie en vrienden gaat weer centraal staan bij Facebook. Persoonlijke content dus. En daarmee gaan we eigenlijk weer terug naar zoals Facebook ooit begon.

Waardevolle interactie

Posts van familie en vrienden zullen vaker worden getoond dan posts van organisaties. Facebook gaat daarbij inschatten wat jij graag wilt delen met je vrienden. Berichten die uitnodigen tot een gesprek en een waardevolle interactie krijgen voorrang. Dit kan nadelig zijn voor Facebookpagina’s waarvan het publiek de berichtgeving zonder verdere interactie tot zich neemt. Facebookpagina’s waarvan interessante posts resulteren in deelacties en een goed online gesprek zullen daar minder last van hebben.

Kort samengevat: publiceer content die volgers graag met hun vrienden willen delen en waarover ze met jou het gesprek willen aangaan.

1: Ga live!

Facebook geeft zelf aan dat je met live-video’s zo’n 6 keer meer interactie zou kunnen creëren dan met normale filmpjes. Plan daarom in de contentkalender geschikte momenten in om live te gaan. Wat je kunt delen is afhankelijk van de branche en de doelstellingen van je organisatie. Alvast een paar voorbeelden om erin te komen:

– Is er een lancering van een nieuw project of een interessante pers- of gebiedsbijeenkomst? Ga live!
– Deel tips en ontwikkelingen via Facebook live, zodat jouw volgers direct vragen kunnen stellen.
– Organiseer je een participatiebijeenkomst? Neem je volgers live mee in de voorbereidingen en nodig ze uit om deel
te nemen aan het gesprek.
– Ambtenaren, laat je zien! Deel kennis en ervaringen live met het publiek.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Kom je er niet uit? Neem dan even contact met me op.

2: Boost jouw Facebookposts

Facebook is een commercieel bedrijf. Berichten promoten blijft dan ook vanzelfsprekend mogelijk. Jouw gepromote posts blijven tevoorschijn komen in de tijdlijn van jouw fans. Ook hiervoor geldt: hou je wel aan de nieuwe regels. Lees verderop in dit blog wat niet mag. Facebook is een waardevol advertentieplatform. Schrik er dan ook niet van terug om te investeren in Facebookcampagnes. Soms kun je met weinig middelen al mooie resultaten bereiken. We hebben een aantal mooie referentiecases waar we met weinig middelen veel hebben bereikt.

3: Wat vinden jouw doelgroepen interessant?

Content moet interessant en informatief zijn. Wat is dan interessant, vraag je je misschien af. Het antwoord ligt op straat. Echt! Betrek jouw publiek bij het creëren van content voor al je kanalen, ook voor Facebook. Vraag wat zij de moeite waard vinden om te delen. Waarmee kunnen zij zich identificeren? Wat is ‘hot news’ en wat houdt hen bezig? Items die populair en trending zijn worden sneller gedeeld.

4: #gebruikhashtags

Een van de aanbevelingen van Facebook is het toepassen van hashtags. Facebook is – net zoals alle socialmediakanalen – ook een zoekmachine waar mensen o.a. door hashtags zoeken op trending onderwerpen. Wil je dat jouw post vaker onder de aandacht komt en wordt gedeeld, dan kunnen hashtags daarbij helpen.

5: Vraag fans hun voorkeuren aan te passen

Jouw fans kunnen zelf instellen welke berichten ze als eerste willen zien of welke pagina’s mogelijk interessant voor ze zijn. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor jou. Ook jij zult vast een voorkeur hebben voor bepaalde merken, bedrijven of nieuwspagina’s waar je geen nieuwtje van wilt missen. Ga naar ‘Nieuwsoverzicht’ (staat aan de linkerkant van jouw persoonlijke profiel) en ga dan naar ‘Voorkeuren bewerken’ om jouw voorkeuren in te stellen.

Tips voor Facebookpagina's a.g.v. nieuwe algoritme

Wat mag niet?

Helemaal top natuurlijk als er spontaan conversaties onder jouw posts ontstaan! Conversaties uitlokken wordt echter niet gewaardeerd. Sterker, het oproepen om te stemmen, te reageren of vrienden te taggen wordt afgestraft. Denk daarbij aan enquêtes waar je een emoji-reactie moet achterlaten of volgers oproept om jouw post te delen of te liken. ‘Engagement bait’ noemen ze dit. Alleen oprechte interactie, dus interactie die door jouw fans zelf tot stand komt, is ok.

Het nieuwe algoritme van Facebook

Mijn advies: neem je contentmarketingbeleid opnieuw onder de loep en integreer de nieuwe regels van Facebook hierin. Pagina’s met kwalitatieve content die interessante gesprekken op gang brengen, zullen zeker succesvol blijven. Zijn er vragen of wil je een keer hierover sparren? Stuur dan een chatbericht via onze Facebookpagina. Mailen of bellen mag natuurlijk ook. Succes!

Facebook algoritme - GRAZImedia.com