Samen sterker: de economische kracht van stakeholder engagement voor gemeenten

Met de vele complexe opgaven waar gemeenten voor staan, is effectieve samenwerking tussen gemeenten en lokale stakeholders belangrijker dan ooit. Stakeholder engagement, het proces waarbij gemeenten een diepgaande samenwerking aangaan met burgers, ondernemers en andere betrokken partijen, biedt niet alleen sociale voordelen, maar ook economische voordelen. In dit blog ga ik in op de economische impact van stakeholder engagement en hoe gemeenten dit kunnen benutten om duurzame groei en ontwikkeling te stimuleren.

Het belang van een sterke relatie met lokale ondernemers
Een van de belangrijkste economische voordelen van stakeholder engagement is de versterking van de relatie tussen gemeenten, lokale ondernemers en partijen. Wanneer gemeenten actief luisteren naar de behoeften en zorgen van ondernemers, kunnen zij gerichter beleid ontwikkelen dat aansluit op de praktijk van de lokale economie. Dit leidt niet alleen tot een verbeterde zakelijke omgeving, maar ook tot een grotere bereidheid van ondernemers om te investeren en uit te breiden. 

Diepgaande samenwerking op initiatief van de gemeente
Bij het versterken van de relatie bedoel ik dus niet het organiseren van de welbekende participatiebijeenkomst, maar het organiseren van een diepgaande samenwerking op initiatief van de gemeente. Een samenwerking waarin je samen doelstellingen en resultaten definieert. En natuurlijk ook samen de successen viert, want er is niets zo leuk als samen mooie resultaten vieren! Gemeenten beschikken over een groot netwerk waarin ze verbinding kunnen creëren. Door bijvoorbeeld zelf netwerken op te zetten met bedrijven, ondernemersverenigingen en kennis- en belangenorganisaties, kunnen gemeenten nog meer inzicht krijgen in de uitdagingen waarmee ondernemers worden geconfronteerd, zoals bedrijfsruimte, bureaucratische hindernissen, personeelstekort, infrastructuurproblemen, etc.. Dit stelt gemeenten in staat om enerzijds beleid te creëren dat deze obstakels wegneemt of anderzijds in samenwerking met meerdere expertises mee te denken over mogelijke oplossingen waardoor bedrijven zich nog beter kunnen ontwikkelen en groeien. Daar heeft de hele gemeenschap baat bij.

Aantrekken van nieuwe investeringen
Een gemeente die bekendstaat om haar actieve en transparante samenwerking met stakeholders, trekt vaak nieuwe investeringen aan. Ondernemers zijn op zoek naar een omgeving waarin zij zich ondersteund voelen en waarin hun stem gehoord wordt. Wanneer gemeenten laten zien dat zij openstaan voor dialoog en samenwerking, en beleid maken dat goed aansluit op de praktijk (ofwel winstgevend is), ontstaat er een positiever imago dat aantrekkelijk is voor nieuwe bedrijven en investeerders. Als hier weinig tot geen aandacht voor is, neemt de kans toe dat bedrijven in andere gemeenten investeren waar het wel gemakkelijker zakendoen is. En dat moeten we natuurlijk zien te voorkomen.

Innovatie door samenwerking
Stakeholder engagement bevordert ook innovatie. Door verschillende perspectieven en ideeën samen te brengen, kunnen gemeenten en lokale ondernemers nieuwe oplossingen en producten ontwikkelen. Dit ‘collaborative’ denken leidt tot innovatieve projecten die de lokale en regionale economie kunnen stimuleren. 

Een voorbeeld hiervan is het opzetten van innovatie- en samenwerkingstrajecten tussen gemeenten, onderwijs en lokale startups. Door kennis en middelen te delen, kunnen partijen profiteren van elkaars expertise, wat kan resulteren in nieuwe producten of diensten die niet alleen de ondernemer ten goede komen, maar ook de gemeenschap als geheel. 

Een ander voorbeeld is het aanpakken van de leegstand in het centrum. Dit kun je alleen oplossen als je slim de krachten bundelt tussen de gemeente, vastgoedpartijen en -eigenaren en overige belanghebbenden. Ik ben ervan overtuigd dat de beste oplossingen en mooiste ideeën tijdens ‘face-to-face-interactie’ tot stand komen. 

Versterking van de sociale cohesie
Een vaak over het hoofd geziene, maar belangrijke economische factor van stakeholder engagement, is de versterking van sociale cohesie binnen de gemeenschap. Wanneer inwoners en ondernemers zich betrokken voelen bij het beleid van de gemeente, leidt dit tot een grotere sociale stabiliteit en verbondenheid. Dit heeft indirecte economische voordelen, zoals lagere criminaliteitscijfers.

Mijn ervaring is dat de effecten van stakeholder engagement op sociale cohesie ook in andere trajecten zichtbaar zijn. Wanneer mensen zich verbonden voelen met hun gemeenschap, zijn zij ook meer geneigd om lokaal te consumeren, te investeren in lokale initiatieven en nog meer bij te dragen aan de totstandkoming van gemeentelijk beleid. Dit versterkt de lokale economie en draagt bij aan duurzame ontwikkeling.

Kostenbesparing door betere besluitvorming
Een ander significant voordeel van stakeholder engagement is de mogelijkheid om kosten te besparen door betere besluitvorming. Wanneer gemeenten stakeholders vroegtijdig betrekken bij het beleidsproces en goed met partijen blijven samenwerken, kunnen gemeenten tijdig problemen identificeren en oplossingen bedenken. Dit voorkomt kostbare fouten en misverstanden in latere stadia van het proces. Ik heb het in de praktijk al vaker meegemaakt dat de gemeente al gaande een traject terug naar de tekentafel moest. Onnodig (denk ook aan de extra capaciteit en financiën die hiermee gemoeid gaan), en niet goed voor het vertrouwen in de overheid. 

Door samen te werken met stakeholders kunnen gemeenten hun middelen beter afstemmen op de daadwerkelijke behoeften van de gemeenschap, wat resulteert in een effectievere inzet van budgetten en capaciteit.

Het belang van transparantie
Transparantie is een essentieel aspect van stakeholder engagement en speelt een belangrijke rol in het behalen van economische voordelen. Wanneer gemeenten open zijn over hun processen en besluiten, vermindert dit wantrouwen en bevordert het een cultuur van samenwerking. Mijn ervaring is dat stakeholders zich meer betrokken voelen bij het beleid en eerder bereid zijn om constructief mee te denken, ook in de zaken waar gemeenten soms tegenaan lopen. 

Transparantie kan ook leiden tot betere communicatie en samenwerking tussen gemeenten en bedrijven. Dit helpt niet alleen bij het oplossen van problemen, maar draagt ook bij aan het creëren van een positieve sfeer.

Conclusie
De economische voordelen van stakeholder engagement voor gemeenten zijn talrijk en gevarieerd. Van het aantrekken van nieuwe investeringen en het bevorderen van innovatie tot het versterken van sociale cohesie en het besparen van kosten door betere besluitvorming: de impact is duidelijk.

Het opbouwen van vertrouwen kost tijd en inspanning, maar de voordelen zijn aanzienlijk. Gemeenten die investeren in netwerken en goede relaties met hun stakeholders kunnen profiteren van een groter draagvlak voor beleid, een hogere participatie in lokale initiatieven en een sterkere economische groei. En dat is heel belangrijk in een tijd waarin de gemeentelijke uitdagingen alleen maar toenemen. 

Door Patricia Borghouts

Dit blog gaat in op de economische impact van stakeholder engagement en hoe gemeenten dit kunnen benutten om duurzame groei en ontwikkeling te stimuleren. Voor meer inzichten en strategieën, blijf GRAZI volgen!

GRAZI Overheidsstrategie - stakeholder engagement
De economische voordelen van stakeholder engagement voor gemeenten.