Vele glimlachjes bij kerstevent voor het vergeten kind

De sprookjesachtige vanen van GRAZI werden weer gehesen, de laatste kerstballen vonden een plekje in de boom en speciale kunstwerken met daarachter bijzondere verhalen kwamen ten tonele. Op 9 december was het weer tijd voor een GRAZI-netwerkbijeenkomst. Dit speciale kerstevent stond in het teken van verhalen van vergeten kinderen.

Kerstvoorstelling Theater van de rode schoentjes GRAZImedia.com 45Glimlachjes

Zoals presentator Peter de Kok van ONZE Vastgoedpartner het mooi benoemde, zorgde het decor en de aanwezigheid van vele ondernemers ervoor dat de verhalen weer begonnen te suizen in de oude leeszaal van de Blokstallen. Dit keer stonden de verhalen van vergeten kinderen centraal. Met project ‘Glimlachjes’ zet GRAZI zich in om kinderen te steunen die het niet altijd gemakkelijk hebben. Daarom helpt GRAZI Stichting Het Vergeten Kind en Stichting Juzt. Stichting Het Vergeten Kind werkt nauw samen met jeugdzorgorganisaties zoals Juzt. Met dit kerstevent vroegen wij aandacht voor de verhalen van kinderen en jongeren die noodgedwongen verblijven in de opvangcentra van Juzt in Bergen op Zoom.

Aandacht voor het vergeten kind

Patricia Borghouts, eigenaresse van GRAZI: ‘Veel kinderen in onze directe omgeving kunnen niet normaal opgroeien. Ze kunnen niet zorgeloos spelen en lachen zoals elk kind hoort te doen. Ieder kind hoort met een glimlach op zijn of haar gezichtje rond te lopen. Dat is ons doel! Daarom zetten wij ons in om, o.a. door het organiseren van deze kerstvoorstelling, samen met de gemeenschap ervoor te zorgen dat de leefomstandigheden van deze kinderen worden verbeterd. Om de verhalen van deze vergeten kinderen onder de aandacht te brengen, gaven wij het podium aan Lisette Plasmans, sectormanager van Juzt West, en Marion Kruis, pleegmoeder en medewerker Pleegouderbureau van Juzt.’

Kerstvoorstelling Theater van de rode schoentjes GRAZImedia.com 45

Kinderen die niet worden gezien

Lisette gaf aan dat deze kinderen, in plaats van vergeten, eigenlijk niet of te weinig gezien worden. Daarom liet zij op een kaart van Bergen op Zoom de enorme hoeveelheid plaatsen zien waar kinderen in Bergen op Zoom verblijven die hulp nodig hebben. Kinderen die dus gewoon bij ons om de hoek verblijven. Daarna deelde ze de verhalen achter drie kunstwerken met het publiek. Kunstwerken die kinderen van Juzt samen met kunstenaars uit de regio maakten tijdens het project Kunstkameraden. Na Lisette vertelde Marion Kruis over haar werk; zij bereidt gezinnen voor op pleegzorg. Marion deelde ook anekdotes over haar ervaringen als pleegmoeder en de grappige situaties die zich soms voordeden door de grote verschillen in het uiterlijk van haar drie pleegkinderen.

Kerstvoorstelling Theater van de rode schoentjes GRAZImedia.com 45

Het lijkt ver weg

De verhalen van Lisette en Marion werden zowel met ontroering als met een glimlach ontvangen. Er kwam besef over de situatie van deze kinderen. Na afloop gaven veel van onze gasten aan dat ze weleens iets horen over jeugd- en pleegzorg, maar dat het veelal om situaties gaat die voor hen ver weg lijken. Patricia: ‘Door Marion en Lisette het podium te geven hebben we de verhalen van deze kinderen bij het publiek binnengebracht en zijn zij zich ervan bewust dat deze problematiek in hun directe omgeving speelt.’

Kerstvoorstelling Theater van de rode schoentjes GRAZImedia.com 45

Kerstvoorstelling ‘Glimlachjes’

Na de voorstelling werd er onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes en de prachtige muzikale klanken van de Xmas Vocals genetwerkt. Ook kregen onze gasten de mogelijkheid om vragen te stellen aan het team van Juzt en Stichting Het Vergeten Kind. Wij kijken terug op een prachtig event dat tot stand kwam door de medewerking van vele lieve mensen uit ons netwerk. Zo ook Maarten van den Boom van Zuidwest TV/FM die ons hielp met de realisatie van het filmpje ‘Bergen op Zoom voor het vergeten kind’. Het filmpje werd opgenomen in de studio van ZuidWest TV en wordt regelmatig uitgezonden op deze tv-zender.

Kerstvoorstelling Theater van de rode schoentjes GRAZImedia.com 82